Cele două judecătoare de la Tribunalul București, reținute pentru corupție, ar fi acuzate de o mită de 150.000 de euro

Cele două judecătoare de la Tribunalul București, reținute pentru corupție, ar fi acuzate de o mită de 150.000 de euro
Publicat: 14/03/2013, 10:50
Actualizat: 25/06/2013, 14:45

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, au fost reținute, în noaptea de miercuri spre joi, fiind suspectate că au luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu, fost Staicu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Antonela Costache, președintele Secției a II-a Penală de la Tribunalul București, și Viorica Dinu au fost ridicate miercuri seară de procurori și duse la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție, după ce le-au fost percheziționate locuințele.

După ce le-au audiat mai multe ore, procurorii DNA au emis pe numele celor două judecătoare ordonanțe de reținere și urmează să ceară instanței arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit surselor citate, cele două judecătoare ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro. Judecătoarele ar fi fost cooptate și pentru soluționarea altor două dosare.

În același dosar au fost ridicați și duși la audieri avocații Dan Petre și Ileana Răducu – unul dintre avocații lui Dinel Nuțu, soția lui Dan Petre, care este jurist, precum și arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secțiile penale ale Tribunalului București, au mai spus sursele judiciare.

Anchetatorii au făcut joi dimineață percheziții la sediul Tribunalului București, de unde au ridicat documente și probe.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat miercuri percheziția domiciliară, reținerea și arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Solicitarea de încuviințare a percheziției domiciliare, reținerii și arestării preventive a fost prezentată Secției pentru judecători a CSM de Direcția Națională Anticorupție.

Viorica Dinu se ocupa de dosarul în care Dan Voiculescu și alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Printre dosarele soluționate de Viorica Dinu este și cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru și a făcut parte din completul de judecată care a soluționat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Tribunalul București a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuțu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Instanța a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuțu cu cea a obligării de a nu părăsi țara.

Următorul termen de judecată al dosarului de fraudare a Transgaz Mediaș a fost stabilit pentru 3 aprilie.

În noiembrie 2007, Dinel Staicu, președinte al Societății de Investiții Financiare Oltenia, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaș, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu și Vlad Rebega – foști directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Națională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum și Iulian și Tudorică Siclitaru.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA București, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SM SRL București.

Cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică și Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relații comerciale cu societățile implicate în încheierea actelor de compensare și nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară. Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcționate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu și ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaților sau în conturile altor societăți în care aceștia ar fi fost implicați și de unde ar fi fost retrase în numerar.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soției, Nuțu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanța de executare a pedepsei dându-l în urmărire națională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare și l-a predat Poliției Române, Dinel Nuțu fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curții de Apel București au decis anularea condamnării de șapte ani de închisoare a lui Dinel Nuțu, pe motiv că a mai fost judecat pentru aceleași fapte.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Canada autorizează testarea cipurilor cerebrale de la Neuralink